Pagátról

5 tipp a biztonságos raktári munkavégzéshez

Szerző: November 30, 2021 No Comments

A raktári munkakörnyezetben fokozott munkavédelmi szabályokra és azok betartására van szükség: konkrét és pontos szabályozás nélkül egy raktár kiemelten kockázatos munkahelynek számít. Olvassa el 5 tippünket és tegye még biztonságosabbá raktárát dolgozói részére!

1. Készítsen jelöléseket, a gyalogosok és a targoncák számára!

A raktár felosztásából kiderül, melyik területet használhatják a gyalogosok és hol járhatnak a targoncák; minden zóna kialakításához a legegyszerűbb és legegyértelműbb, ha különböző színeket használunk. Ezen kívül sokat segít, ha a komissiózási helyeket, mint be- és kirakodás, illetve a parkolási zónákat is egyértelművé tesszük a dolgozóink számára. Az útburkolati jelzések mindig szem előtt vannak, emiatt hatékonyságuk megkérdőjelezhetetlen.

A jól látszódó vonalak megakadályozhatják, hogy a targoncák, járművekkel vagy személyekkel ütközzenek. Ennek érdekében takarítsa el a hulladékot és tegye mindig jól láthatóvá a jelzéseket.

2. Tartsa rendben raktárát!

A nagyobb hulladékok, például csomagolóanyagok vagy üres dobozok balesethez vezethetnek. Biztosítson elegendő mennyiségű szemeteskukát a különböző helységekben, például a folyosókon, a folyosók elején vagy a komissiózási pontokon.

A targonca villára húzható csille hulladéktárolóként való használata tökéletes módja a hulladék válogatásának ipari környezetben. A konténerek különböző színekben kaphatók, amely megkönnyíti a hulladékválogatást. A megtelt konténerek könnyedén üríthetőek.

3. Figyeljen az üzemeltetésre!

A targonca működtetésével és üzemeltetésével kapcsolatban fontos, hogy minden információt ismerjen. Az információkkal kapcsolatban tartson rendszeres képzést a targonca kezelői számára!

A karbantartási munkáktól kezdve, a helyes tároláson át, az akkumulátor töltésig minden részlet kulcsfontosságú. Fontos, hogy időről-időre feltegyük magunkban az alábbi kérdéseket:

Minden alkatrész optimálisan működik? Mely alkatrészeket kell cserélni? A kopott vagy nem megfelelően karbantartott lánc pl. láncszakadáshoz vezethet, a nem megfelelően kiválasztott villák a targonca felborulását okozhatják. Szerelje fel targoncáját biztonsági kiegészítőkkel, mint például tolatókamerával, dupla tükörrel vagy extra világítással. A megfelelő érzékelés (hallás és látás) elengedhetetlen egy olyan munkakörnyezetben, amelyben ezeket a gépeket használják.

4. Figyeljen a gyakori pihenőidőre!

Egy jól kipihent alkalmazott felbecsülhetetlen értékű. A fáradtság figyelmetlenséghez vezethet, ami veszélyes lehet olyan munkakörnyezetben, ahol targoncák és gyalogosok keresztezik egymás útját. A rendszeres, rövid szünetekkel a targonca kezelője éber marad, így elkerüli a magas kockázatú helyzeteket.

Fontos szempon lehet a targoncakezelő munkaállomásának lehető legkényelmesebbé tétele, Igyekezzünk minél kényelmesebb ülést és ergonómikus kialakítású targoncát beszerezni, hiszen a kezelők gyakran egy egész műszakot a targoncában töltenek.

Yale MP20XV

5. Figyeljen a veszélyes helyzetekre!

A targonca kezelőjeként Ön a legalkalmasabb személy veszélyes helyzetek jelentésére. Nem elég világosak az útburkolati jelek? Zavarosak a szabályok? Problémái vannak a targoncájával? Forduljon feletteséhez, és teremtsenek együtt biztonságos munkakörnyezetet!

A fent említett tippek egyszerűek és könnyen alkalmazhatók minden raktári környezetben, emiatt érdemes átgondolni és megelőző lépéseket tenni a balesetek elkerülése érdekében. További kérdéseivel kapcsolatban forduljon bizalommal szakértő kollégáinkhoz, illetve keresse alkatrész osztályunkat, ahol a lámpáktól a tartalék riasztókig minden targoncához szükséges kiegészítőt raktárról, vagy rövid határidőn belül szállítjuk Önnek.