Kiemelt Pagátról

Használt targoncákra vonatkozó szavatosság és a jótállás

Szerző: February 3, 2021 No Comments

Tegyük tisztába az alapokat: a garancia, azaz jótállás és a szavatosság közötti különbségek

A jótállás, vagyis garancia

Sokszor összekeverednek a fogalmak, ezért kezdjük a legegyszerűbbel: a jótállást vagy hétköznapi néven garancia új gépek vásárlásakor vállalja a targoncakereskedő. A jótállásnak két formája létezik:

  • kötelező, törvényileg előírt: 1 évig tart,
  • szerződéses: a vásárló gyakran megvásárolhatja, illetve akció keretein belül megkaphatja a kiterjesztett garanciát, mely a targonca egészére, vagy egyes fődarabok, pl. akkumulátorra vonatkozhatnak.

Amennyiben a vásárló érvényesíteni kívánja a jótállást, nem kopó alkatrészeket szeretne cseréltetni, rendeltetésszerűen használta a targoncát továbbá elvégeztette a kereskedővel a rendszeres karbantartási munkálatokat, a kereskedő feladata, hogy az alábbi lehetséges módok egyikén kompenzálja a vevőjét:

  1. javítás,
  2. csere,
  3. árleszállítás,
  4. elállás,
  5. a vevő kijavítja a hibát a kereskedő költségén,
  6. a vevő mással kijavíttatja a hibát a kereskedő költségén.

Ezen lehetőségek közül a kereskedő által felkínált javítást kell elsősorban elfogadnunk. Amennyiben a kereskedő nem tudja kijavítani a hibát, akkor jöhet szóba a többi lehetőség.

Használt targoncák esetében szavatosságról beszélünk. Lássuk, hogyan működik a gyakorlatban!

Mikor és milyen hibákra vonatkozik a szavatosság?

A szavatosság rejtett hibákra vonatkozik, amelyek a vásárlás pillanatában egyszerű eszközökkel (szemrevételezéssel) nem megállapíthatóak és a vásárlás időpontjában már fennálltak. A használt emelőgépek vásárlásakor minden funkciót érdemes kipróbálni – pont, mint egy használt gépjármű esetében – hiszen később nem lehet olyan problémák esetében panasszal élni, mint egy kiégett izzó, vagy egy nem működő szellőző berendezés. A szavatosság kopó alkatrészekre (futómű, fékek) nem vonatkozik. A használt targoncákra vonatkozó szavatosságnak fél év az időtartama.

Az eladó szavatossági felelőssége objektív, tehát akkor is felelősséggel tartozik az általa eladott termékre, ha nem tudott az adott problémáról. Abban az esetben, ha a vevő ismeri a targonca hibáját és úgy vásárolja meg azt, nem vonatkozik a szavatossági felelősségvállalás a targoncaértékesítőre.

Amennyiben Ön a Pagáttól vásárolt használt targoncát, megnyugodhat, hiszen szerelőink a lehető legkörültekintőbben vizsgálják át a használt targoncákat és javítják a lehetséges hibáikat. A használt targoncák minden esetben felkészítve, jó minőségű olajjal feltöltve, zsírozva továbbá dokumentációval ellátva kerülnek új gazdájukhoz. Az általunk kínált használt targoncák sok esetben a Pagát által karbantartott és szervizelt volt bérgépek.

A szavatosság érvényesítése

Pályázati lehetőségek

Azonnali, írásbeli tájékoztatás

Először is fontos kiemelnünk, hogy az emelőgépek szavatossága csak abban az esetben érvényesíthető, ha az adott targonca rendeltetésszerűen, az előírásoknak megfelelően volt használva. Amennyiben olyan fődarab, vagy olyan nem-kopó alkatrész meghibásodást észlelt, amely Ön szerint a vásárlás során rejtetten már fennállt, kérjük, mindenképpen írásban jelezze felénk a problémát. Szakértő kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot és felméri az adott problémát. Mivel cégünk nem csupán targoncakereskedés, hanem 30 éves szerelői tapasztalattal is rendelkezünk, így az adott nehézségeket könnyen diagnosztizáljuk, a hibát korrigáljuk, a szükséges alkatrészeket cseréljük. Amennyiben a targonca tulajdonosa elmulasztja a hibát jelenteni felénk, a felelősség őt terheli.

Mivel jár egy használt targonca vásárlás?

Előzzük meg a problémákat!

A targonca vásárlása nagyrészt általában az aktuális gazdasági helyzetünktől függ, hiszen egy új targonca minden bizonnyal kevesebb gonddal jár, egy új gépbeszerzést azonban nem engedhet meg magának mindenki. Amennyiben szeretne tájékozódni arról, hogy milyen valós költségekkel jár egy használt munkagép vásárlása, az időszakos szerviz, olajcsere és üzemanyag mellett ne feledkezzen meg a későbbi javítási és alkatrész-pótlás költségeiről. Amennyiben márkás, európai vagy japán emelőgép mellett dönt, biztos lehet abban, hogy az alkatrész-ellátottság folyamatosan biztosított, azonban egy kínai gyártó esetében érdemes körüljárni a témát; speciális targonca vásárlásakor pedig speciális alkatrészekben kell gondolkodni.

Egy használt emelőgép sok esetben kockázatos beruházást jelenthet egy vállalkozás számára. A targoncakereskedők sokszor nem tüntetik fel a targonca tudott problémáit, mellyel az új tulajdonos gyakran csak hetekkel később szembesül. Emiatt fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy minden esetben hozzáértő értékesítőtől vásároljunk használt gépet: a Pagát Gold által forgalmazott targoncák mindenkor valós adatokkal és megfelelő állapotban kerülnek a vásárlókhoz.

Vásárlás előtt kérdezzen rá kollégánknál az adott típus hibáira, hogy pontosabb képet kapjon a teljes fenntartási költségekről.

pg304102