Hogyan válasszunk használt targoncát?

Útmutató a megfelelő targonca kiválasztásához

A használt targonca megválasztása komoly utánajárást kíván. Nem csupán a befektetés nagysága indokolja a körültekintő, átgondolt kiválasztási folyamatot, hanem az is, hogy egy targoncát az ember hosszú távra vásárol. A megvásárolandó villás targoncának vagy raktártechnikai eszköznek  minden lehetséges követelménynek meg kell felelnie.  Összeszedtük, milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani egy targonca kiválasztása során: 

A rakomány típusa

A szállítani és emelni kívánt raklapok mérete és az egy raklapon lévő súly döntő szempont lehet a kiválasztás során. Fontos kiemelni az adott termék típusát is, pl. élelmiszeripari raktározás esetében az elektromos targonca a megfelelő eszköz, hiszen kipufogógáz mentes munkaeszközre van szükségünk. Léteznek rendkívül speciális területek is, mint robbanás, vagy tűzveszélyes termék esetén feltétlenül minősített robbanásbiztos targoncát válasszunk.

A raktár adottságai

Hasonlítsa össze az emelési típusokat, nézze meg, hogy a raktár adottságai milyen alapvető követelményeket támasztanak a gép felé. Fontos szempont például a raktár belmagassága, a használni kívánt polcok magassága, a bejárati ajtó méretei és a folyosók szélessége is.

A targonca meghajtása

A targonca meghajtása sok esetben fontos tényező lehet egy emelőgép kiválasztása esetén, hiszen nem csupán a helyszín, hanem az üzemanyag utánpótlása is lényeges részlet. Más-más igényekkel bír egy elektromos, egy dízel vagy egy gázüzemű targonca.

Gazdasági szempontok

Az alapfelszereltségű targoncák természetesen jóval olcsóbbak, mint a jobban felszerelt vagy a speciális kivitelezésű társaik, például a szűkfolyosós targoncák. Érdemes összeírni az üzemeltetéssel járó költségeket, mint a karbantartás és javítás és az ezek során fellépő alkatrészek árát.

A kezelő igényei

Vegye figyelembe a kezelő igényeit, kérdezze meg véleményét annak, aki naponta több órán keresztül dolgozik majd a targoncával. Az is fontos szempont lehet, ha a targonca kezelője pl. az átlagostól eltérő magasságú.

Alternatív megoldás: bérlés

A hazai cégek számára sok esetben a targonca bérlés a megfelelő megoldás, mivel a költségek elszámolhatóak. Cégünk akár helyszíni szemlével is segíti Önt a választásban. Kérdéseivel forduljon szakértő kollégáinkhoz!

Az univerzális anyagmozgató

A gázüzemű (LPG) targoncák kint is, bent is használhatók, igen közkedveltek. Működhetnek gázpalackról és tartályról is egyaránt. Télen érdemes temperált helyen tárolni a műszak előtti könnyebb indítás miatt.

Gázüzemű targonca tökéletes választás az élelmiszeripar számára

Az új és a használt gázüzemű targonca különösen kedvelt élelmiszerek és italok anyagmozgatása során, mivel a kipufogó gáz csak vízgőzből és széndioxidból áll. A targonca gázpalack tárolására a legmegfelelőbb egy palacktároló ketrec, amely védi a napsütéstől, de engedi szellőzni őket. Külön előírás rendelkezik a telepítéséről, nagyobb mennyiség esetén érdemes a forgalmazóval szerződést kötni a szállításra és egy tároló kihelyezését igényelni. Lehetséges továbbá egy tárolótartály kihelyezése és a gázüzemű targoncára telepített tartály “feltöltésére”. A gázpalack használata esetén a targoncásnak tűzvédelmi szakvizsgával kell rendelkeznie; ezzel kapcsolatban érdeklődjön cégünknél!

Környezetbarát megoldás, praktikus működés

Az elektromos targoncák nagy családja több tagból áll: gyalogvezérlésű raklapmozgató, gyalogkíséretű magasemelő, komissiózó, tolóoszlopos, háromtámaszú vagy négytámaszú ellensúlyos villástargonca, vontatótargonca. Használt elektromos targoncáink szervizelten, jó akkumulátor kapacitással kerülnek új gazdáikhoz. 

Mára már az elektromos targoncák térnyerése egyértelmű az anyagmozgatásban. Előnyeik közé tartozik a csendes és kipufogógáz-mentes működés, emiatt elsősorban beltéren használják őket. Manapság jellemzően a gázüzemű targoncákat váltják fel, hiszen kültéren is kiválóan használhatóak, ráadásul akár 5,5 tonna teherbírásúak is lehetnek. 

Elektromos árumozgatás, árugyűjtés

Közös jellemzőjük az elektromos hajtás, amely napjainkban jellemzően hagyományos ólomakkumulátorral történik, de terjedőben vannak a lítiumionos akkuk is. A gyalogvezérlésű elektromos targoncák általában nagyobb raktárakban a vízszintes árumozgatást, árugyűjtést végzik. A gyalokíséletű magasemelők jellemzője a kis méret, amely akár 5 méteres emelési magasság mellett kis raktárak üzemek kedvelt eszköze. A komissiózó gépek talajszinten vagy kis magasságban lévő áruk összegyűjtése esetén hasznosak. A tolóoszlopos elektromos targoncák a magasépítésű raktárakban, akár 10 méteres magasságban képesek dolgozni. Az ellensúlyos gépek univerzálisak, továbbá a villa mellett felszerelhetők különféle targonca adapterekkel, pl. bálafogó, kartonfogó, fehéráru fogó vagy papírhenger fogó.

A strapabíró nehézgép

A kültéri mindenes – nem csak raklapokhoz

A dízel targonca előnyei közé tartozik, hogy könnyen üzemeltethető télen is, a gázolaj raktározása egyszerűbb, mint a palackos gázé és könnyen beszerezhető. A dízel targonca hidegben is könnyen indítható.

Nagy teherbírás

A dízel targoncák közül kerülnek ki az igazán nagy teherbírásúak, hiszen akár 16 tonna terhet is képesek megemelni, továbbá vontatásra vagy akár hótolásra is alkalmasak. Több műszakban is használhatóak, csak az üzemanyagról kell gondoskodi. A dízel targonca szervizigénye közepes, gyártótól függően 200 és 500 üzemóra közötti olajcsere periódust írnak elő. A “túlelektronizált” gépeket nem ajánljuk használt dízel targoncák esetében, ugyanis ez fokozott kockázatot jelent. Ugyanígy érdemes kétszer meggondolni a hidrosztatikus hajtású gépeket, mert a hajtás javítása könnyen meghaladhatja a milliós költséget. Beltéri használatra nem alkalmasak.

Speciális dízel targoncák

A hagyományos homlokvillás megoldások mellett kínálatunkban találhat használt AUSA terepes targoncákat is, melyek között teleszkópos kivitelezésű gépek is előfordulnak. Egyenetlen terepen kiváló megoldást jelentenek, hiszen akár 5 tonna teherbírásúak is lehetnek és 5 méter magasságba emelik a terheket.

Cégünk erősségei

Targoncáink szervizelt állapotban kerülnek Önhöz

Rendszeresen karbantartott emelőgépek közül választhat

Válasszon széles kínálatunkból és kérjen szakértői segítséget!

Kérjen ajánlatot targonca szállításra is!

Ajánlatkérés